În ziua cinstirii Sfîntului Ioan din Kronstadt și a Sfîntului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, pe 2 ianuarie 2025, Înalpresfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate cereri și rugăciuni speciale în care cu plîngere și văsare de lacrimi am rugat pe Bunul Dumnezeu, ca suferințile aduse din pricina prigoanei Bisericii noastre Ortodoxe, se contenească degrab, iar frica ce ne-a cuprins pe noi să ne fie spre pocăință, și degrab să izbăvească pe noi toți de orce nedreptate, asuprire și prigoană, ca în pace să viețuim după voia Lui. Cu plecarea genunchilor noștrii ne-am rugat pe Domnul, Dumnezeul nostru, ca din înălțimea sfîntului Său lăcaș să vină degrab și șă oprescă războiul nimicitor de vieți, să mîngîe pe cei cuprinși de durere, să călăuzească pe cei pribegi. Ca Dumnezeu să binecuvînteze cu pace, Țara noastră Moldova, stăpînirea și oastea iar binecredincioșilor creștini să dăruiască unitatea credinței noastre Ortodoxe!
Sfîntul Ioan din Kronstadt, care a trăit în veacul al XIX-lea și a adormit pe 20 decembrie 1908, a fost o personalitate rară și cu totul harismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia. El a dovedit că atunci cînd credința este unită cu voința și cu dragostea pentru Dumnezeu și pentru aproapele, se săvîrșesc într-adevăr mari minuni. Dacă am căuta un exemplu de preot în vremurile contemporane, care să adune în persoana sa toate calitățile păstorului, nu am găsi un exemplu mai potrivit decît Sfîntul Ioan din Kronstadt.
Sfîntul Ignatie Teoforul (adică „purtător de Dumnezeu”sau „cel care îl poartă în inima lui pe Dumnezeu”) (35-107) – a fost sirian de origine și înainte de convertirea sa la creștinism a fost pagîn și mare persecutor al creștinilor. Potrivit tradiției, Ignatie a fost episcop de Antiohia. A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, în amfiteatrul de la Roma. În drum spre Roma a redactat o serie de scrisori, din care s-au păstrat șapte, scrisori care constituie monumente ale literaturii creștine timpurii.