Eparhia de Edineţ şi Briceni

 

Eparhia de Edineţ şi Briceni, parte componentă a Bisericii Ortodoxe din Moldova,  a fost înfiinţată la 6 octombrie 1998. Ea este constituită din parohiile și mănăstirile de pe teritoriul raioanelor din nordul Republicii Moldova: Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni. În orașul Edineț  se află catedrala episcopală „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” (1870).

Primul episcop al acestei eparhii a fost Preasfințitul Dorimedont (Cecan), care, în  urma unui grav accident rutier, a trecut la cele veşnice la 31 decembrie 2006.

După aproape patru ani de vacanţă episcopală, în ziua de 24 decembrie 2010, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe arhimandritul Nicodim Vulpe (Jurnalul nr. 123), în calitate de episcop pentru Eparhia de Edineț și Briceni, și de atunci pînă în prezent se află la cîrma acestei eparhii.

Hirotonia în treapta de episcop a avut loc la 26 decembrie 2010, iar la 16 mai 2021, Preasfințitul Nicodim a fost avansat în rangul  de Arhiepiscop de către Patriarhul Kiril.

La 22 ianuarie 2017, prin decizia Consiliului Eparhial, pe teritoriul subordonat Eparhiei s-au constituit 8 blagocinii.

Conform datelor recente, Eparhia de Edineț și Briceni este alcătuită din 137 de parohii, 3 case de rugăciuni și 4 capele.

Pe teritoriul Eparhiei funcționează 4 mănăstiri: mănăstirea de călugări Zăbriceni, cu hramul „Nașterea Domnului”; 3 mănăstiri de călugărițe: la Briceni, cu hramul „Învierea Domnului”, „Sfînta Treime” — la Rudi; „Adormirea Maicii Domnului”-  la Călărășeuca.

În cadrul Eparhiei își îndeplinesc misiunea sfîntă de păstori duhovnicești 148 de slujitori, inclusiv Ierarhul, 119 preoți, 16 ieromonahi, 10 diaconi și 3 ierodiaconi.

În orașul Edineț funcționează Seminarul Teologic Liceal pentru fete „Sfînta Cuvioasă Muceniță Elisabeta”, fondat încă în anul 1999 de către vrednicul de pomenire Episcop Dorimedont (+2006).