În Duminica a XVIII-a după Cincizecime, Înalpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala Sf. Nicolae din or. Orhei.
În cadrul serviciului divin a fost citită Evanghelia de la Luca (VIII, 5-15). Aceasta pildă ne vorbește despre cuvîntul lui Dumnezeu care este sămînța cea bună și noi care suntem ogorul ce o primim. Deci prin viața noastră duhonicească să cultivăm în pamîntul interior al sufletului nostru sămînța primită de la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru că la a adoua venire a Sa, să recoldăm rodul cel dătător de viață care este bucuria nespusă a Împărăției lui Dumnezeu.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate cereri și rugăciuni speciale în care cu plîngere și văsare de lacrimi am rugat pe Bunul Dumnezeu, ca suferințile aduse din pricina prigoanei Bisericii noastre Ortodoxe, se contenească degrab, iar frica ce ne-a cuprins pe noi să ne fie spre pocăință, și degrab să izbăvească pe noi toți de orce nedreptate, asuprire și prigoană, ca în pace să viețuim după voia Lui. Cu plecarea genunchilor noștrii ne-am rugat pe Domnul, Dumnezeul nostru, ca din înălțimea sfîntului Său lăcaș să vină degrab și șă oprescă războiul nimicitor de vieți, să mîngîe pe cei cuprinși de durere, să călăuzească pe cei pribegi. Ca Dumnezeu să binecuvînteze cu pace, Țara noastră Moldova, stăpînirea și oastea iar binecredincioșilor creștini să dăruiască unitatea credinței noastre Ortodoxe!
În acesasta zi de sărbătoare Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Parinți de la Sinodul VII Ecumenic și praznuirea Sf. Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva este o sfîntă cinstită în Biserica Ortodoxă, fiind numită ocrotitoare a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (cunoscut și ca Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.
Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Începînd din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni