Luni, 24 iunie 2024, de sărbătoarea Sfîntului Duh, mănăstirea ”Sfînta Treime” din localitatea Rudi, care este așezată în unul din cele mai frumoase locașuri din Moldova și clădit în zilele slăvitului domn Grigore Alexandru Ghica Vodă, anul 1777, luna iunie în ziua 1, și-a serbat hramul.
Sfînta Liturghie oficiată în cinstea hramului a fost săvîrșită de Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, împreună cu Preasfințitul Patrocl, Episcop de Dondușeni și un sobor de slujitori din Eparhia de Edineț și Briceni, stareți de mănăstiri și preoți din alte eparhii ale țării noastre și de peste hotare.
Serviciul divin a fost săvîrșit în aer liber pe o Sfîntă Masă special amenajată într-un foișor din curte, deoarece biserica mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea slujitorilor, a închinătorilor și pelerinilor care au ales să se roage aici de această mare sărbătoare. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de maici al mănăstirii.
La sfîrșitul serviciului divin, vlădica Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care s-a referit la importanța praznicului pe care îl sărbătorim astăzi. „Dumnezeu Tatăl, din iubire nemărginită L-a adus pe Unicul Său Fiu Jertfă pentru mîntuirea noastră. La încheierea misiunii Sale pămîntești, Mîntuitorul S-a înălțat la cer, dar a făcut bucurie ucenicilor Săi prin făgăduința Sfîntului Duh, care, pogorîndu-se peste Sfinții Apostoli a dat naștere Bisericii. Biserica este „stîlp și temelie a adevărului” (I Timotei 3,15) prin faptul că piatra din capul unghiului este Hristos, iar harul Duhului Sfînt este veșnic viu și lucrător în ea”.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adus mulțumiri obștii monahale în frunte cu maica stareță, egumena Maria, pentru invitația și bucuria de a-l avea în mijlocul lor în rugăciune de această sărbătoare și a felicitat pe toate viețuitoarele și închinătorii sfîntului așezămînt cu prilejul hramului.
La rîndul său, Preasfințitul Patrocl, duhovnicul mănăstirii ”Sfînta Treime”, a adus mulțumiri, în numele întregii obști monahale, mai întîi Înaltpreasfinției Sale pentru grija părintească ce o poartă mănăstirii și pentru slujba arhierească ce a fost săvîrșită; apoi slujitorilor pentru bunăvoința de a sluji și a se bucura împreună de această masă duhovnicească și tuturor creștinilor pentru dragostea cu care vin de fiecare dată la mănăstire, unii în pelerinaj pedestru, pentru a participa la rugăciunea comună prilejuită de sărbătoarea hramului.