Marți, 21 mai 2024, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfîntului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul. El fost unul din cei Doisprezece Apostoli şi a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan şi III Ioan şi Apocalipsa. Sfîntul Ioan a fost fiul Salomeei mironosiţa şi al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfîntul Iacov, un alt apostol. A fost cel mai tînăr din cei doisprezece Apostoli şi foarte apropiat Domnului, fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus Hristos”. El a fost prezent la Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului împreună cu Petru şi cu fratele său Iacov. Sfîntul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domiţian între anii 90-95 d.Hr. şi acolo a avut revelaţia Cărţii Apocalipsei. După moartea împăratului Domițian (96 d.Hr.) s-a întors la Efes, scriindu-și Evanghelia în jurul anului 100 d.Hr. A adormit în Domnul la vîrstă foarte înaintată.
În ziua acestei sărbători, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie Arhierească la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. De menţionat că această zi are o semnificaţie deosebită pentru Înaltpreasfinția Sa, Sfîntul Ioan fiind şi ocrotitorul ceresc al Ierarhului după numele său de botez. Totodată, Înaltpreasfințitul Nicodim aniversează de acest praznic 43 de ani de slujire la altar.
La 21 mai 1981, în Biserica cu hramul ”Sf. Ioan Teologul” de pe lîngă Academia Teologică, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicodim a fost hirotonit în treapta de preot de către IPS Kiril, Arhiepiscop de Vîborg, rector al Seminarului și Academiei Teologice din Leningrad actual Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.
După Sfînta Liturghie, Ierarhul a rostit un cuvînt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi teologia profundă a Sfîntului Ioan Evanghelistul. Înaltpreasfinţia Sa a remarcat că Sfîntul Ioan este cel care a descoperit lumii că “Dumnezeu este iubire”, că “Dumnezeu este lumină” şi că bucuria vieţii constă în agonisirea şi trăirea acestei iubiri şi lumini.