Învierea Domnului nostru Iisus Hristos se află în centrul credinței creștine. Prin Înviere natura recapătă culoare, sufletul omului este din nou salvat din negura păcatului de Preabunul Dumnezeu. În această perioadă a Sfintelor Paști, gîndurile noastre se înaripează către cer și dincolo de cer.
În Duminica a IV-a după Sfintele Paști, cînd oamenii și natura pentrec în pacea și bucuria Învierii, biserica ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Brătușeni, împreună cu colectivul pedagogic Gimnaziului Bratușeni și nu în ultimul rînd, Primăriei com. Bratușeni, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Nicodim, Arhiepiscop de Edineț si Briceni, a avut găzduit un superb eveniment de suflet — Festivalul raional al cîntecului pascal. Cu multă dăruire, har și măiestrie artistică au adus slavă și recunoștință Domnului Hristos cel Înviat 38 colective artistice de elevi și maturi din localitățile raionului Edineț și nu numai, pentru care festivalul a devenit o tradiție.
Evenimentul este în acest an la a X-a ediție și se desfășoară grație colaborării dintre Eparhia de Edineț și Briceni și Secția Raională Cultură a raionului Edineț. Festivalul a avut loc cu binecuvîntarea Chiriarhului Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Nicodim, în prezența președintelui raionului Edineț, Nicolae Melnic, a șefului Secției Raionale Cultură Edineț, doamnei Angela Bazatin, a primarului Satului Bratușeni, domnului Mihail Andruh, a preoților din parohiile blagociniei Edineț în frunte cu părinții blagocini, protoiereul Serghei Panaite, protoiereul Dionisie Lupaşco, și a mulțimii de spectatori.
Solemnitatea a început cu un marș triumfal colectivelor care au mers în rugăciune, spre curtea bisericii ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, unde, chiar la intrare atmosfera pascală s-a resimţit prin lansarea unei expoziţii de pască, cozonac şi ouă încondeiate. Cei prezenţi au examinat atent deliciile aduse de către fiecare localitate.
În debutul manifestației, Înaltpreasfințitul Nicodim a rostit cuvinte de folos duhovnicesc, reliefînd importanța unor asemenea măsuri cultural-artistice întru promovarea tezaurului duhovnicesc al binecredinciosului nostru popor creștin trăitor în acest spațiu, care a știut cu multă dragoste și talent artistic să prelungească negrăita bucurie a Învierii Domnului din biserică în lume.
La încheiere, în semn de mulțumire, apreciere și încurajare la perpetuarea valorilor creștine, autoritățile, organizatorii și participanții au primit din partea Înaltpreasfințitului Nicodim, cîte o Diplomă Arhierească.