An de an, ziua de 14 august înseamnă pentru rînduiala Bisericii noastre strămoșești, debutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Începem, așadar, un nou urcuș duhovnicesc, o altă școală a pocăinței și recunoștinței. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai cunoscută zi de preacinstire închinată Preasfintei Fecioare din tot anul liturgic și de aceea, în mod firesc, Biserica a rînduit o perioadă de postire întru întîmpinarea acesteia. Prin două săptămîni de ajunare ne pregătim pentru binecuvîntata zi cînd cea care a născut Viața trece prin moarte, înviată apoi și înălțată cu trupul la Cer de Fiul ei preaiubit, ca să se bucure de nesfîrșita lumină și fericire a vieții veșnice. Frumoasă și necesară postire, spre a ne aminti de sublimele virtuți ale Mariei, celei pline de har, dar și de postul cu care ea însăși s-a pregătit pentru ceasul despărțirii de această lume și de reîntîlnirea cu Dumnezeu-Omul, Cel născut dintr-însa.
Potrivit tipicului bisericesc, postul este la fel de aspru ca cel dinaintea Paştelui. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănîncă hrană uscată: pîine, fructe uscate sau semințe; legume și apă. Marţi şi joi se consumă mîncare fiartă, fără ulei, iar în zilele de sîmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.
Doar o singură zi din acest post este cu dezlegare la pește, pe 19 august, cînd se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos.