Luni, 20 februarie 2023, mulțime de credincioși s-au adunat la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Călărășeuca, raionul Ocnița, pentru a petrece pe ultimul drum pămîntesc, pe nou-adormita și pururea pomenita, Stareța, Egumena Eufrosinia (Peșterean).
Sfînta Liturghie și Slujba Prohodului, au fost oficiate de un sobor de Ierarhi, preoți și diaconi în frunte cu Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni.
Pentru a-și lua rămas bun de la Egumena Eufrosinia, la liturghie și la slujba prohodului a luat parte: Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei Vicar Mitropolitan, obștea Mănăstirii „Nașterea Domnului” din Zăbriceni în frunte cu Preacuviosul Arhimandritul Damian (Burlacu), obștea Mănăstirii „Învierea Domnului” din oraşul Briceni în frunte cu Preacuvioasa egumena Daniila (Meriuță), obștea Mănăstirii „Sfînta Treime” Rudi în frunte cu Preacuvioasa egumena Maria (Pascariuc), obștea Mănăstirii „Înălțarea Domnului” din Noul Neamț în frunte cu Preacuviosul Arhimandritul Paisie (Cecan), obștea Mănăstirii „Sf. Cneaz Vladimir” din Horeşti în frunte cu Preacuviosul Arhimandritul Nectarie (Gherman), obștea Mănăstirii „Sf. Proroc Ilie” din Nicoreni, obștea Mănăstirii „Sf. Treime” din Glinjeni, r-nul Fălești în frunte cu Preacuvioasa egumena Anastasia (Marcoci), obștea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Cușelăuca în frunte cu Preacuvioasa egumena Vera (Spinei), obștea Mănăstirii „Sf. Mironosite Marta și Maria” din Căuşeni în frunte cu Preacuvioasa egumena Marta (Cuşnir), obștea Mănăstirii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Ungheni în frunte cu Preacuvioasa egumena Elizabeta (Gliga), obștea Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Vărzărești în frunte cu Preacuvioasa egumena Siluana (Iacob), obștea Mănăstirii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Suruceni în frunte cu Preacuvioasa egumena Epistimia (Goncearenco), obștea Mănăstirii „Înălțarea Domnului” din Japca în frunte cu Preacuvioasa egumena Parascheva (Gușan) și alți mulți stareți și starețe din Republica Moldova și Ucraina, mulțime de preoți, ucenice ale maicii Eufrosinia, precum și numeroși credincioși apropiați ai mănăstirii.
Răspunsurile liturgice la Sfînta Liturghie și Slujba Înmormîntării au fost date de multe coruri, formate din viețuitorii mănăstirilor adunați din toată Moldova.
În necrologul rostit, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop Edineț și Briceni a spus că egumena Eufrosinia a fost și va rămîne un model de smerenie și de viață trăită în rugăciune. Era o monahie care răspîndea în jurul ei multă lumină. Însăși sfîrșitul ei demonstrează acest lucru, a spus Înaltpreasfinția Sa.«De-a lungul anilor, a primit, a ascultat și a îndrumat pe calea Lui Dumnezeu pe toți cei care pășeau pragul sfintei mănăstiri. Maica Eufrosinia a fost o pildă de viață călugărească, de ascultare, de smerenie, de grijă pentru obștea și mănăstirea aceasta. Viața ei mărturisitoare se datorează faptului că a trecut prin perioade grele. A avut o mare evlavie către Maica Domnului, cea care este Ocrotitoarea așezămîntului monahal din Călărășeuca și mai ales s-a îngrijit mult ca să fie proslăvit sfînt chipul Ei în icoana numită «Lesninskaia», care este principal odor al mănăstirii. Multe valuri și furtuni i-au pus la încercare credința și statornicia acestei starețe smerite, blînde și iertătoare. Preacuvioasa Maică Eufrosinia rămîne pentru noi toți, cei care am cunoscut-o şi prețuit-o, avînd o credință creștină profundă și mărturisitoare, care și-a modelat voința și lucrarea după poruncile lui Dumnezeu. Să ne rugăm pentru ca sufletul Maicii Eufrosinia, să fie primit cu drepții în Împărăția Cerurilor».
Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a transmis mesajul de condoleanțe al Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, obștei monahale, dar și tuturor celor care au cunoscut-o şi preţuit-o pe stareța mănăstirii Călărășeuca. Iar din partea Sa ca Exarh al mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei a transmis un cuvînt de mîngierii pentru obștea de maici din această mănăstire, îndemnîndu-le să urmeze modelul de trăire monahală a celei ce le-a fost stareță. Ne întristăm că Matușca Egumena Eufrosinia nu mai este printre noi, că nu mai este alături de obștea Mănăstirii Călărășeuca, pe care a slujit-o și mai ales de care s-a îngrijit cu multă dragoste și dăruire. Însă avem nădejde că de acum sufletul ei va fi primit în Împărăția Cerurilor, unde bucurîndu-se de o viață în comuniune cu Dumnezeu, să se roage şi pentru noi, cei care am rămas pe valurile acestei lumi trecătoare.
După ce toți cei prezenți și-au luat rămas bun de la cea pe care au iubit-o mult, sicriul cu trupul maicii Eufrosinia a fost așezat în locul de odihnă întru așteptarea învierii celei de obște în partea dreapta al catedralei «Adormirii Maicii Domnului», lîngă mormintele înaintașilor ei.
* * * *
Preacuvioasa Egumena Eufrosinia (Peșterean), Stareța mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din loc. Călărășeuca, raionul Ocnița, sa născut în satul Jora de Jos, r-nul Orhei pe data de 21 ianuarie 1955.
A întrat in obștea Manastirii „Sfintei Treimi” din Koreț Ucraina în anul 1975.
Pe data de 29 mai / 14 iunie 1976 a primit tundere în reasofor.
În anul 1991 pe data de 23 iunie / 6 iulie a fost tunsă în monahizm de către ÎPS Erineu, Mitropolitul de Dnepropetrovsc și Pavlogradsc, cu numele Efrosinia, în cistea Sfintei Cuvioasei Efrosinia de la Poloțk 23 mai / 5 iunie
În anii 1998-1999 a fost numită Starea la Mănăstirea „Sf. Mironosite Marta și Maria” din Căuşeni.
În martie 1999 este numită egumenă mănăstirii Călărășeuca. Vrednica de pomenire Preacuvioasa Egumena Eufrosinia a trecut la Domnul la vîrsta de 68 de ani.